چگونه یک زبان خارجی را بهتر یاد بگیریم؟

چگونه لغات انگلیسی را یاد بگیریم ؟
1 دسامبر, 2013
چرا زبان انگلیسی؟
1 دسامبر, 2013

1366694922_503977985_1-Pictures-of--Learn-English-only-at-ENLI-Makati-City

یادگیری بهتر زبان

گفته مي شود بهتر است براي يادگيري زبان خارجي همان ترتيب يادگيري زبان اول را رعايت كنيم يعني:

گوش دادن (listening)

صحبت كردن (speaking)

خواندن (reading)

نوشتن (writing)

تا حدودي اين توصيه درست است اما اگر قرار باشد زبان خارجي را هم مثل زبان اول در طول چندين سال يادبگيريم ممكن است سرخورده شويم و بعد از صرف وقت و عمر و انرژي و هزينه زياد از يادگيري زبان دوم صرف نظر كنيم.بنابر اين بهتر است يك برنامه مدون داشته باشيم و تكنيكهايي را بياموزيم كه در مدت بسيار كوتاهي به اين هدف نايل شويم.اصل مهم و اصولي در آموزش زبان مداومت است. اما بايد بدانيم كه مهارتهاي چهارگانه زبان را چگونه بهتر و سريعتر و با جذابيت بيشتر فرابگيريم.

مهارت گوش دادن و صحبت كردن (listening & speaking skills)

A good listener is a good speaker.

اين اصل مبين اين است كه يك شنونده خوب خواهد توانست به خوبي صحبت كند. به عبارت ديگر خوب گوش دادن منجر به خوب صحبت كردن مي شود. يعني گوش دادن مقدمه صحبت كردن است. منظوراز (a good listener) اين است كه زبان آموز بداند به چه مطلبي و چگونه گوش كند. راههاي متفاوتي براي اين منظور وجود دارد.مثلا مي توانيد از كتابهاي Tactics for Listening استفاده كنيد. همچنين مي توانيد از سايتهاي اينترنتي مانند: englishtown يا studioclassroom و يا دهها سايت ديگر استفاده كنيد.  اين روشها بسيار خوب است اما مستلزم وقت و هزينه است و معمولا موفقيت زيادي در پي ندارد.

روش ديگر(كه بسيار مناسب به نظر مي رسد) اين است كه هر شب مدت 5 دقيقه برنامه انگليسي BBC يا VOA را ضبط كنيد. سپس چندين بار به مطلب ضبط شده گوش كنيد. هر بار كه به مطلب گوش مي كنيد بايد فقط به يك مورد خاص توجه كنيد. مثلا بار اول سعي كنيد فقط افعال را بشنويد(دقت كنيد كه در اين مرحله دانستن معني عبارات شنيده شده هدف نيست) باردوم سعي كنيد فقط حروف اضافه را بشنويد.دفعه بعد به اسامي خاص توجه كنيد.بعد به صفتهاو…به همين ترتيب اين فعاليت را دنبال كنيد و در آخرين مرحله يك بار ديگر گوش كنيد و به معني و مفهوم هم توجه كنيد. و سپس كلماتي را كه مبهم هستند چندين مرتبه ديگر گوش كنيد.اين كاررا بايد هرروز يا هرشب به طور مداوم و در زمان معين انجام دهيد.اين فعاليت را مي توانيد فقط در 20 دقيقه به انجام برسانيد.البته همان طور كه گفته شد بايد با صبروحوصله اين كاررا ادامه دهيد.پس از مدت كوتاهي نتايج شگرف آن را خواهيد ديد و توفيقتان در امر يادگيري باعث شگفتي ديگران و حتي خود شما خواهد شد!

زبان انگليسي با لحن (accent) هاي مختلفي صحبت مي شود ولي كسي كه مي خواهد انگليسي بياموزد بايد يك لحن استاندارد را دنبال كند. راديو بي بي سي British English و صداي آمريكا American English مي باشد. البته امروزه لحن غالب American Accent يعني همان VOA است ولي اين كه شما با چه لهجه اي صحبت كنيد انتخاب با خود شمااست. نكته مهم اين است كه شما نبايد از دو لهجه متفاوت استفاده كنيد.يعني نبايد بعضي از كلمات را با لحن British و بعضي ديگر را با لحن American ادا نماييد. به برخي از تفاوتهاي انگليسي آمريكايي و انگليسي بريتانيايي توجه كنيد:

تفاوت در تلفظ : در انگليسي آمريكايي برخي كلمات با صداي ( اَ )تلفظ مي شوند در حاليكه همان كلمات در انگليسي بريتانيايي با صداي (آ) ادا مي شوند. مثال : pass

البته از اين نظر اكثر كلمات در هر دو لهجه تلفظ يكسان دارند.

مثال: cat – mat – sad

father – harm – car

البته تفاوتهاي تلفظي ديگري هم وجود دارند كه به تجربه درخواهيديافت.

تفاوت در نگارش:  برخي كلمات در انگليسي بريتانيايي با ou و در انگليسي آمريكايي با o نوشته مي شود مثل colour / color

زبان انگليسي در برخي كشورها second language است يعني مردم آن كشور به دو زبان صحبت مي كنند و دروس در مراكز علمي معمولا به زبان انگليسي ارايه مي شود بنابراين حتي كودكان در چنين كشورهايي مي توانند به راحتي به زبان انگليسي تكلم كنند. در كشور ما زبان انگليسي foreign language است. بنابراين ما كسي را نمي يابيم تا با كمك وي speaking practice داشته باشيم بنابر اين بايد به دنبال راه ديگري باشيم.به اين اصل توجه فرماييدA good reader is a good writer.

منظور اين است كه يك خواننده خوب در نوشتن به همان زبان هم مشكلي نخواهد داشت.در واقع اگر بخواهيد قادر به نوشتن باشيد ابتدا بايد يك خواننده خوب باشيد. خواننده خوب كسي است كه مي داند چه مطلبي را بخواند و چگونه بخواند. بهترين كاراين است كه كتابهاي داستان انگليسي را مطالعه كنيد.اين كتابها در سطوح مختلف و تحت عناويني از قبيل Easy English و stage و يا simplified موجود مي باشند. لازم است شما هر ماه دو يا سه عدد از اين كتابها را به اين ترتيب مطالعه نماييد: ابتدا كتاب را با سرعت تمام و بدون توجه به معني از اول تا آخر مطالعه كنيد. دور دوم با تامل بيشتر مطالعه كنيد.در اين مرحله به دو گروه از لغات مشكل برخورد خواهيدكرد.دسته اول لغاتي هستند كه مي شود معني آنها را حدس زد.زيرچنين لغاتي خط بكشيد. دسته دوم لغات كليدي (key words) هستند.  دور چنين لغاتي خط بكشيد.  سپس با استفاده از يك فرهنگ لغت انگليسي به فارسي فقط معني لغات كليدي را بيابيد و ترجمه آنها را در حاشيه ( و نه بين خطوط) يادداشت كنيد.  سپس شروع كنيد به مطالعه كتاب به قصد لذت بردن.در اين مرحله ديگر نبايد به فرهنگ لغت مراجعه كنيد. حتي نبايد به فارسي فكر كنيد يعني به جاي ترجمه عبارات سعي كنيد جريان داستان را در ذهن خود بازآفريني و تخيل كنيد.  چنين مطالعه اي لذت وافري به شما خواهد بخشيد. ضمن اين كه دامنه لغت شما افزايش يافته و دستور زبان هم در شما تقويت خواهد شد و دو ابزار مهم براي نوشتن (يعني واژگان و دستور زبان را به درستي و در مدت بسيار كوتاهي كسب خواهيد كرد.)

براي مهارت نوشتن علاوه بر آنچه گفته شد بايد دفترچه خاطرات همراه داشته باشيد تا وقايع روزمره و نكات جالبي را كه مي بينيد, مي خوانيد و يا به ذهنتان مي رسد به زبان انگليسي يادداشت نماييد. البته نبايد نگران نحوه نگارش باشيد و اصلا نبايد قدرت قلمتان را در انگليسي با زبان فارسي مقايسه كنيد. مهم اين است كه به اين فعاليت مشغول باشيد تا در مدت كوتاهي در نوشتن مهارت پيدا كنيد.

به طور خلاصه:  ابزار لازم براي كسب مهارت listening گوش دادن فعال است. صحبت كردن با خارجي زبانها هم مفيداست كه البته معمولا اين امكان براي همه فراهم نيست.

ابزار لازم براي كسب مهارت speaking توسعه دايره لغات است. براي اين كار راههاي زيادي پيشنهاد مي شود.مثلا مي توانيد هر روز يك ليست لغت روي برگه هاي كاغذ بنويسيد و معني آنها را پشت برگه بنويسيد و در فرصتهايي كه پيش مي آيد آنها را مرور كنيد.از چمله سريع ترين روشهاي يادگيري واژگان تصوير سازي ذهني است.

images (2)کانون پیشرفته زبانهای خارجی گپ با مجربترین اساتید و متفاوت ترین دوره های آموزش زبان انگلیسی ،

از ابتدای آموزش تا پیشرفته ترین سطح زبان در کنار شماست.

 

نكات كليدي براي سرعت در يادگيري مكالمه زبان انگليسي

1- سعي كنيد نقطه ضعف اصلي خود را بشناسید و آن را نابود كنيد.

2- به انگليسي فكر كنيد. براي اين منظور بايد از طريق مطالعه پيوسته و هدف دار و جهت دار( از آسان به مشکل) بدانيد كه انگليسي زبانها چگونه فكر مي كنند. مثلا اگر بخواهيد اين جمله را به انگليسي بيان كنيد: كسي كه خربزه مي خوره پاي لرزش هم مي شينه. در صورتي كه بخواهيد اين جمله را كلمه به كلمه به انگليسي ترجمه كنيد و آن را بيان كنيد، افتضاح ببار خواهد آمد و بجز خودتان هيچكس متوجه فرمايشتان نخواهد شد! خوب! در چنين مواردي چگونه مي توان به انگليسي فكر كرد؟ تنها راه اين است كه مطالعه كنيد و به راديو گوش كنيد تا بدانيد آنها در چنين مواردي چگونه مي انديشند!

3- مربي انتخاب كنيد كه به درستي كارش ايمان داشته باشيد.

4- وسايل خانه و محيط كارتان را با برچسب نام آنها به زبان انگليسي پر كنيد.

5- هميشه از خودتان بپرسيد: اگر بخواهم اين جمله يا مطلب را به زبان انگليسي بیان كنم چه بايد بگویم؟

6- فردي را بيابيد كه بتوانيد انگليسي را – مخصوصا بصورت گفتاري – با وي تمرين كنيد.

7- هرگز خود را كمتر از ديگران ندانيد زيرا سيستم عصبي تمام افراد بشر يكسان است. تنها تفاوت در تفاوت چگونگي عمل است. اگر شما بدانيد كه ديگران چه كرده اند كه موفق شده اند و شما هم همانگونه عمل كنيد، موفق خواهيد شد.

8- هرگز به پايان راه نگاه نكنيد. در هر لحظه از خودتان سوال كنيد: بسيار خوب در اين ده دقيقه يا نيم ساعت چگونه حداكثر بهره را ببرم؟

9- هميشه باخودتان دفترچه يادداشت همراه داشته باشيد و خاطراتتان را به انگليسي يادداشت كنيد.(نگران اشتباهات گرامري نباشيد. حتي اگر يكي دولغت را از يك جمله به ذهنتان نرسيد معادل فارسي آن را بنويسيد تا بعدا از كسي بپرسيد .

10- خودتان را با ديگران مقايسه نكنيد زيرا تمام افراد بشر خلاق هستند. از اين گذشته هر فر مانند خود خدا تك و بي مانند است. وقتي شما خودتان را با ديگران مقايسه مي كنيد ميخواهيد به نتيجه : كمتر – بيشتر و يا مساوی برسيد. خوب! اگر قبول داريد كه خداوند هيچكس را مثل شما خلق نكرده پس اين را هم خواهيد پذيرفت كه مقايسه خود باديگران كار عاقلانه اي نيست. نه انسانها كاملا مثل هم هستند و نه موقعيتهايشان يكسان است. تنها مقايسه اي كه هم عاقلانه است و هم لازم ، مقايسه وضع زمان حال با زمان آينده شما است در دو حالت: حالت اول تلاش كنيد و آينده تان را بسازيد و حالت دوم تلاش نكنيد و آينده تان باير باشد. مثلا از خودتان بپرسيد: اگر هيچ تلاشي بخرج ندهم و يا اينكه در حد توان زحمت بكشم، در هر حالت چه آينده اي خواهم داشت؟ در اين صورت رقيب خارجي وجود ندارد. رقيب هر كس خود اوست. اگر خودتان رقيب خودتان باشيد انگيزه تان صدچندان مي شود ولي اگر رقيب بيروني براي خود بتراشيد، دچار نگراني و اضطراب خواهيد شد.

11- غرور كاذب نداشته باشيد. از اشتباه كردن و يا اين كه ديگران به شما بخندند نهراسيد.

12- خودتان را به زمان و مكان خاص شرطي كنيد.

13- طرز استفاده درست از ديكشنري را ياد بگيريد.

14- هميشه با يك كارشناس مشورت كنيد.